Låt kläderna signalera den du är

I århundradena har individer använt kläder och annan kroppsutsmyckning som en form av ickeverbal kommunikation för att ange yrke, rang, kön, sexuell tillgänglighet, ort, klass, rikedom och gruppanslutning. Mode är en form av yttrandefrihet. Det omfattar inte bara kläder, men också tillbehör, frisyrer, skönhet och kroppskonst. Vad vi bär, hur och när vi bär det, ger andra en stenografi för att subtilt läsa ytan av en social situation. Mode är ett språk av tecken, symboler och ikonografi som icke-verbalt kommunicerar olika betydelser om individer och grupper. Mode i alla dess former från en tatuerad navel till den nyaste frisyren är den bästa formen av ikonografi vi kan uttrycka oss med.

Mode som visitkort

Mode, det har en sådan viktig roll i dagens samhälle, det är lite som ett första intryck vi får av en ny individ. Kläder, tillsammans med smycken och frisyrer, som allt går i modets tecken kan beskriva en person. Är hen kreativ, klassisk, professionell? Det kan säga mycket om en person redan innan man pratat med individen i fråga. Det är både positivt och negativt, för beroende av hur en människa klär sig kan vi skaffa förutfattade meningar. Mode är dock en slags konst man tar på sig varje dag och försöker att presentera en så bra bild av sig själv som möjligt, vem man än är!

Modets förändringar

Modet förändras jämt och ständigt, vad som är modernt i dag är kanske inte modernt imorgon. Att det förändras ligger i själva begreppet då mode betyder förväxling, förändring. Förändringar inom modet sker idag per säsong, ofta kommer de största modehusen med sommar-/ vinter-kollektioner och därav märker man ofta av modets förändringar tydligare än inom andra kulturella fenomen, som till exempel inom filosofin eller litteraturen. I dag är modet ett sätt att beskriva friheten som idag finns i världen. Modet har blivit en del av att uttrycka sin individualitet samt personlighet, efter århundraden av normer och kulturella regler kring hur man ska klä sig!