Att uttrycka sig

Möjligheten att använda kläder och mode för att uttrycka sig har funnits i hundratals år. Genom att välja vissa typer av kläder kan vi skapa vår helt egna personliga stil som passar vår personlighet. Modet är därför viktigare för samhället än vad man kan tro, eftersom det tillåter människor att vara sig själva. Det ger oss dessutom utrymme att experimentera och hitta en stil som gör oss lyckliga. Även om trender kommer och går kommer kläder och mode alltid vara en viktig del av oss och vårt sätt att leva. Nedan ska vi titta lite närmare på hur viktigt kläder och mode faktiskt är för oss.

Mode – speglar kultur och historia

Modet genom åren har skiftat en hel del. Från stora kjolar, korsetter och kritvit hy på 1700-talet till färgstarka plagg, jeans och solbränna på 1980-talet. Varje årtionde har sin egen stil och speglar den tid man levde i och vad som var viktigt då. Just därför fungerar modet som ett slags kulturarv, där man kan använda sig av det för att läsa av vad som var extra viktigt under vissa epoker och vad som pågick i dåtidens huvuden. Idag har de flesta tillgång till mode men långt tillbaka hade bara någon ynka procent råd att följa trender på grund av den stora fattigdomen.

Så påverkar kläder vår stil

Det går att säga mycket om en person bara genom att titta på personens klädval. Det är det som är så roligt med kläder – det finns inga gränser för vad man kan skapa. Därför kan det sägas att kläder på sätt och vis är en slags konstform som många tar mycket allvarligt på. Vissa lägger ner mycket tid på att hitta de perfekta kläderna, medan andra mer eller mindre lever i basplagg. Med hjälp av kläder kan vi klä oss efter stil och humör, vilket såklart är en stor fördel. Idag är dessutom möjligheterna oändliga, vilket ger oss mer val än vad vi ibland klarar av!