Bröllopsgäst? Så väljer du klänning

Att vara gäst på ett bröllop är en ära och det är minst sagt en tillställning där det passar att klä upp sig lite extra. Det här med klädkod på bröllop är inte jättevanligt längre, även om det såklart förekommer. Men hur väljer man klänning om det inte finns någon klädkod angiven? Svaret finner du här.

Vad du inte ska välja

Även om det inte finns någon speciell klädkod till bröllopet, utan att inbjudan säger ”valfri klädsel” så finns det några oskrivna regler när det kommer till just bröllop. Vitt är brudens färg och man bör därför inte bära en helvit klänning. Rött är också en färg det pratas om att man inte ska bära, så för säkerhets skull kan det vara bra att skippa det för att inte få konstiga blickar.

Cocktail-, eller aftonklänning?

Att välja klänningar till festligare evenemang behöver inte vara så svårt. För det första är det viktigt att välja något man själv trivs i. Gillar du inte tighta och åtsittande klänningar så välj inte det. Föredrar du knälångt framför hellångt? Välj det!

Med fri klädsel är det fritt fram att välja både modell och färg själv men en trevlig idé är att anpassa sig efter säsong. En ljus, lätt och blommig klänning gör sig bra på ett sommarbröllop. På ett vinterbröllop passar klänningar i till exempel grönt eller vinrött, gärna i lite längre modell och med lång ärm.